Begroting 2021 - 2024
portal

6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Wat willen we bereiken?

Doelstelling programma
Met dit programma beoogt Venlo een toekomstbestendige gemeente te worden die kansen benut in de energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit.

Subdoelstellingen programmalijnen
Het programma Circulaire en duurzame hoofdstad bestaat uit drie programmalijnen met eigen subdoelstellingen:

1. Programmalijn Energietransitie
Deze programmalijn richt zich op het bieden van zekerheid van energie en warmte uit hernieuwbare en schone (lokale) bronnen in Venlo.

2. Programmalijn Klimaatadaptatie
Deze programmalijn richt zich op de realisatie van een groene, leefbare en veilige stad die voorbereid is op, zich verhoudt tot en zich aanpast aan de klimaatverandering.

3. Programmalijn Circulariteit
Deze programmalijn richt zich op de ontwikkeling van een circulaire economie en onderscheidende samenleving die gekenmerkt wordt door groei zonder verlies, verspilling of belasting.

Deze doelen en daarmee ook de nationale en bovenlokale klimaatambities verwezenlijken, doen we niet alleen. We werken samen met een veelheid aan partners in de samenleving. Onze grootste opgave daarbij is vooral lokale bewustwording en initiatief op gang brengen. In Venlo is ervoor gekozen vooral verbinding te zoeken met andere lokale opgaven en doelen en een positieve benaderingswijze te kiezen (kansen). Daarbij laat Venlo in haar opdrachtgevende rol zien dat het mogelijk is, Venlo stimuleert initiatieven en verlaagt drempels. Tenslotte faciliteren we inwoners en bedrijven om daarmee een omvangrijke beweging op gang te brengen en substantiële resultaten te bereiken op weg naar 2050. We streven daarbij ook naar behoud van ons onderscheidende imago op gebied van duurzaamheid en circulariteit, omdat dit de stad zowel op het terrein van imago als economie winst oplevert.

Relatie met de Regiovisie, Regionale Investeringsagenda en Regiodeal
Het programma als geheel, en alle drie de programmalijnen daarbinnen, hebben nadrukkelijk een regionale component en sluiten daarmee aan op de doelstellingen van de Regiovisie Noord-Limburg 2040 en de uitwerking van deze visie in de Regionale Investeringsagenda en Regiodeal.

Vanuit het programma en de programmalijnen  wordt een actieve bijdrage geleverd aan een van de zes regionale thema’s (en bijbehorende regionale Icoonprojecten) in de regionale visie en investeringsagenda, namelijk:

  • Energie & Klimaat (Regionale energiestrategie, waterveiligheid en energielandschappen).

Er bestaat ook nadrukkelijk een relatie met speerpunten binnen een aantal andere regionale thema’s in de regionale visie en investeringsagenda, zoals het speerpunt ‘Het ondersteunen van de milieu- en energietransitie, door over te schakelen op schone en stille mobiliteit’ binnen het regionale thema Mobiliteit & Logistiek (Icoonproject: Duurzame mobiliteit). Daarnaast wordt via een aantal crossovers ook een bijdrage geleverd aan de vijf thema’s in de Regiodeal.

Afspraak in het coalitieakkoord
De huidige coalitie heeft duurzaamheid als speerpunt aangewezen in het coalitieakkoord ‘Samen Venlo Veranderen’. Het college wenst, los van doelstellingen die op basis van landelijke akkoorden zijn geformuleerd, vanuit de eigen Venlose overtuiging deze collegeperiode belangrijke stappen te zetten.

Voor dit college is ‘duurzaamheid’, net als de term ‘leefbaarheid’, een verzamelnaam voor veel onderwerpen, die alle bijdragen aan een betere en schonere wereld. Omdat duurzaamheidsprojecten alleen kunnen slagen als er draagvlak is onder de bevolking, wil dit college actief (samen)werken aan dit draagvlak en aan uitvoering van concrete activiteiten en investeringen in de wijken en buurten.

Deze pagina is gebouwd op 01/20/2021 16:03:29 met de export van 01/20/2021 15:35:57