Begroting 2021 - 2024
portal

6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Wat gaan we daarvoor doen?

We blijven de komende jaren werken aan de realisatie van de acties uit het uitvoeringsprogramma. Hierbij gaat het onder meer om het verder uitbouwen van het duurzaamheidsloket waarmee diensten worden geleverd die een bijdrage leveren aan alle drie de programmalijnen.

Programmalijn Energietransitie
De programmalijn energietransitie kent twee kernthema’s: energietransitie en transitievisie warmte. Vanuit de Venlose opgave, voortkomend uit de RES, ontwikkelen we samen met partners en stakeholders een afwegingskader grootschalige energieopwekking om initiatieven te kunnen toetsen en hun realisatie te versnellen. Ten behoeve van de transitievisie warmte werken we aan een verdere actualisatie op basis van technologische ontwikkelingen, landelijke kaders en lokale ervaringen. Tegelijkertijd ontwikkelen we een visie op waterstof als nieuwe energiedrager in relatie tot economie en energietransitie.
Naast visies en beleid, doen we praktijkervaring op in pilotwijk Hagerhof waar we geïntegreerd de kansen van energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit toepassen en de leefbaarheid en omgevingskwaliteit verhogen. We sluiten daarbij nauw aan bij de samenlevingsagenda en de initiatieven die lokaal tot stand komen. Daarmee ontwikkelen we het concept van 'energie in de wijk' en bereiden een strategie voor die in staat is om de opgave in de gebouwde omgeving en de openbare ruimte slagvaardig te realiseren.

Programmalijn Klimaatadaptatie
Ook in 2021 gaan we verder aan slag met het voeren van risicodialogen en het oplossen van knelpunten. We richten ons op projecten in het verlengde van de agenda groen en water die kansen bieden om de opgaven vanuit klimaatadaptatie te realiseren. Met projecten zoals Groene Straat maken we met brede betrokkenheid inzichtelijk wat groen/biodiversiteit kan bijdragen aan het leefklimaat in de wijk. Het ontwikkelde concept van de groene straat passen we ook elders in Venlo toe als wijze van werken waarin we samen met inwoners een duurzame kwaliteitsimpuls realiseren in wederkerigheid. We stimuleren initiatieven en faciliteren de realisatie van projecten waarmee de gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk opgevangen worden (hitte, wateroverlast, droogte etc.). We voltooien de landschapsvisie die als richtinggevend kader een belangrijke bijdrage levert aan de realisatie van de programmaopgaven. We werken intensief samen in projecten op het gebied van landschapsbeheer, vergroenen en vergroten van de biodiversiteit en koppelen deze aan bestaande initiatieven van bewoners, dorpsraden en andere partijen.

Programmalijn Circulair
De voorsprong die Venlo heeft opgebouwd op het gebied van circulair ontwerp bij projecten, passen we toe vanuit onze rol als opdrachtgever en faciliteren en stimuleren actief anderen dat ook te doen. We gaan aan de slag met het thema ‘afval is grondstof’. We focussen ons op het hergebruik van bestaande materiaalstromen en op hergebruik en het minimaliseren van afval. Bij hergebruik van bestaande materiaalstromen lanceren we een circulair concept dat inzet op de revenuen in restwaarde. Hierbij vergroten we onze kennis om bestaande materiaalstromen opnieuw in te zetten in bestaande en nieuwe projecten. Hierbij werken we samen met lokale partners, expertorganisaties zoals TNO en universiteiten. Als het gaat om afval ontwikkelen we beleid gericht op maximaal hergebruik en het minimaliseren van niet-herbruikbaar afval. We leveren samen met het lokaal bedrijfsleven een bijdrage aan innovatieve projecten waarbij afval als grondstof hernieuwd kan worden ingezet.  
Het verduurzamen van de bedrijventerreinen krijgt ook 2021 een vervolg met concrete gerichte acties in een brede samenwerkingscoalitie. Bedrijven informeren we over de kansen die gerichte energiebesparing kan opleveren om daarmee tot substantiële kostenbesparing te komen. Ook stimuleren en faciliteren we kennisuitwisseling tussen ondernemers op het gebied van circulariteit in de support van netwerken binnen Venlo en de regio.
Tot slot werken we binnen deze programmalijn verder aan het verduurzamen van de mobiliteit door in te zetten op duurzame stadslogistiek en het stimuleren van fietsgebruik, middels een concreet Fietsplan. Projecten zoals elektrische deelmobiliteit, verduurzamen van vastgoed alsook het aanjagen van de deeleconomie gaan we tot uitvoering brengen.

Relatie met andere programma's
Het programma Circulair levert ook een gerichte bijdrage aan andere programma’s. Juist de andere programmadoelen zoals leefbaarheid, kwaliteit van de leefomgeving en gezondheid zijn belangrijke waarden voor inwoners  waaraan het programma circulaire en duurzame hoofdstad een positieve bijdrage levert. Dit bewijst Venlo in zijn eigen projecten vanuit het verleden (stadskantoor, rotonde, sporthallen) en die kennis passen we de komende jaren ook toe op nieuwe projecten en op het eigen vastgoed.

Deze pagina is gebouwd op 01/20/2021 16:03:29 met de export van 01/20/2021 15:35:57